top of page

HET UTOPISCH HANDBOEK

In 2050 zal de wereldbevolking 9 miljard mensen tellen, hierdoor zal een grote voedselschaarste ontstaan. Naast een tekort aan voedsel zullen we onder andere moeten kampen met de uitputting van grondstoffen, het plastic-probleem, overbevissing, obesitas, het gebrek aan dierenwelzijn, de eventuele gevaren van genetisch gemodificeerd voedsel, het tegengaan van voedselverspilling, het tekort aan duurzaamheid bij de productie van voedsel, oneerlijke handel, het gelieg op verpakkingen en productomschrijvingen en vele andere zaken. Kortom de voedselindustrie zal zich moeten en zal zich gaan aanpassen. Hoe de voedselindustrie er over tien of twintig jaar uitziet is nu nog onbekend en is waarschijnlijk nog grotendeels onbepaald, maar het is wel een vraag die het utopisch handboek tracht te beantwoorden. 

Het utopisch handboek heeft als pop-up installatie langs meerdere locaties gereisd. Ook was het mogelijk om een gedrukte versie te bestellen. 

Alle artikelen werden gedrukt op composteerbaar papier gemaakt van landbouwafval, met eco-vriendelijke inkt. De cover bevatte plantenzaden, daardoor kon het utopisch handboek na gebruik worden geplant en gaf ze de natuur een beetje terug van wat ze van haar had afgepakt. In de vorm van een kleine moestuin. De oogst van de moestuin viel dan weer te gebruiken in bijvoorbeeld de eetbare plasticsoep. Wat de inhoud van de gedrukte versie is, was te bepalen door de klant. De klant kiest wat hij of zij interessant vindt en maakt een keuze uit welke cover het meest naar zijn of haar smaak is; wortel of bospeen/tomaat. Op deze manier biedt het utopisch handboek ook een van de mogelijke antwoorden op de vraag hoe een boek er uit zal zien in de toekomst. 

DISCLAIMER

Een groot deel van de inhoud van het utopisch handboek is speculatief, het valt daarom niet te garanderen dat dit de realiteit wordt of dat de concepten altijd realiseerbaar zijn. De inhoud kan met de tijd veranderen of zijn actualiteit verliezen. 

Alle afbeeldingen die gebruikt zijn in het utopisch handboek zijn als creative commons gelicenseerd of bestaan in het publieke domein. Bij uitzondering zijn de afbeeldingen in opdracht gemaakt, dit staat er dan bij vermeldt.

Het utopisch handboek kan enkel geplant worden op de manier die hieronder voorgeschreven wordt in de gebruiksaanwijzing. Wanneer dit niet gebeurd kan het schadelijke gevolgen hebben voor mens en natuur.

Het utopisch handboek en alle materialen waarvan zij gemaakt is zijn getest op werking, smaak en kwaliteit. Gezien het utopisch handboek echter een natuurproduct is kan geen garantie worden gegeven op het eindresultaat van u moestuin.

GEBRUIKSAANWIJZING
Om het utopisch handboek om te vormen tot een moestuin heeft men naast de zaden uit de cover ook compost nodig. Deze is te verkrijgen met behulp van een wormenhotel. Deze zijn verkrijgbaar via het internet maar tevens zelf te bouwen. Hieronder staat ook uitgelegd hoe je er zelf een maakt.

 1. Verwijder de cover van het utopisch handboek en bewaar deze apart op een droge en donkere plaats.

 2. Geef de rest van het utopisch handboek, verscheurd in kleine stukjes, als voer aan de boekenwormen.

 3. Wanneer men voldoende compost heeft verkregen uit het wormenhotel kan de compost verwerkt worden. Meng 3-5 kg. compost per m2 door de grond. Dek nadien de bodem af met een halve centimeter compost.

 4. Maak de cover een beetje nat. Leg de cover binnen in een pot of buiten in de aarde. Dek de cover af met ongeveer 2 cm aarde.

 5. Geef het elke dag wat water en al na ongeveer een week ontkiemen de eerste plantjes.

 

De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het gedurende het hele jaar. Zorg altijd voor voldoende licht, warmte en water.

HOE BOUW IK EEN WORMENHOTEL?

Een wormenhotel bestaat uit een opstapeling van compostbakken met onderin een lekbak. In deze lekbak komt de vloeibare compost terecht. Om zelf een wormenhotel te bouwen heb je de volgende materialen nodig: minimaal 3 waterdichte bakken of emmers (die goed in elkaar kunnen schuiven) met voor op de bovenste bak een goed passende deksel, strookjes oud papier en fijne snippers karton, dorre bladeren of stro en compost of wat biologische potgrond en twee handjes speciale compostwormen (tijgerwormen).

 1. De onderste bak laat je leeg, dit wordt de lekbak. Er moet wel iets in dat de eerstvolgende bak op afstand houdt. Bijvoorbeeld: een blokje hout of een omgekeerde bloempot.

 2. In de bodem van de compostbakken boor je gaatjes van circa 10mm. Hierdoor kunnen de wormen van de ene naar de andere bak kruipen. Op zoek naar voedsel. Op de bovenste bak plaats je een deksel dit voorkomt dat de wormen verdrinken door de regen.

 3. De eerste compostbak vul je met een laagje karton en versnipperd papier, plus een laag compost of aarde. Dan kan je de wormen toevoegen en ze langzaam beginnen te voeren.

 4. Als de eerste bak vol is vul je de volgende bak. Let op dat je de bak direct op de vorige laag compost zet, de wormen kruipen dan vanzelf naar het voedsel. Als je wormen zich thuis beginnen te voelen kun je langzaam meer voedsel geven.

 5. Waarschijnlijk zit de onderste bak na zo’n drie maanden vol met compost (tot die tijd kun je doorgaan met het toevoegen van nieuwe bakken). Leeg de bak, haal eventuele grove stukken er tussenuit en laat de compost een dag drogen. Nu is de compost klaar voor je moestuin! Je kunt de lege bak hierna weer bovenin toevoegen.

 6. Leeg de lekbak regelmatig. Deze vloeibare compost kan je 1:10 verdund als natuurlijke krachtvoeding voor je planten gebruiken.

 

Het wormenhotel mag niet te nat of te droog worden; je maakt het droger door het toevoegen van papiersnippers, stro of zaagsel, toevoegen van fruitafval of water maakt de bak vochtiger.

Het wormenhotel mag niet in een omgeving staan kouder dan 4 ̊ of warmer dan 27 ̊, het liefst tussen de 15 ̊ en 20 ̊. Ook is het belangrijk dat de bak in de schaduw staat.

Dit vinden de wormen lekker: Groente- en fruitresten, theezakjes, koffiedik, eierschalen, stro, bladeren, kleingemaakt tuinafval, eierdozen, snippers van ongebleekt karton/papier (als het bedrukt is kan dit enkel in het geval van eco-vriendelijke inkt).

Dit vinden de wormen niet zo lekker: Brood en gebak, vette substanties zoals olie en sauzen, gekookt eten, honden- of kattenpoep, grof tuinafval, zuivel, ui, hete pepers, knoflook, citrusvruchten, eucalyptusblad, vlees of vis.

bottom of page