top of page

HET UTOPISCH DINER

EEN FUTURISTISCH 4-GANGEN MENU

Het Utopisch Diner is een culinaire ervaring waarbij het publiek de kans krijgt mogelijke gerechten uit de toekomst te proeven. Het gaat zowel om wat er op het bord ligt als waarom. Met de verschillende gerechten worden verschillende maatschappelijke als ecologische problemen aangekaart. Het diner is aangekleed met verschillende kunstvormen, zoals soundscapes van sonoloog Max van der Wal. Het diner nodigt uit een dialoog te voeren over hoe wij in de toekomst om gaan met voedsel. 

VRIJHEIDSMAALTIJD
VRIJHEIDSMAALTIJD

press to zoom
WEMAKETHECITY
WEMAKETHECITY

press to zoom
WEMAKETHECITY
WEMAKETHECITY

press to zoom
VRIJHEIDSMAALTIJD
VRIJHEIDSMAALTIJD

press to zoom
1/24

In de afgelopen jaren werden er utopische diners gehouden o.a. bij: de 5 mei vrijheidsmaaltijden @ De Tanker in Noord (Amsterdam), WeMakeThe.City Festival @ Scheepvaartmuseum (Amsterdam), WeMakeThe.City Festival @ Circulair Restaurant Elixer (Amsterdam), Future Of Food Event @ Hotelschool The Hague (Amsterdam)

VOORBEELDEN VAN GERECHTEN:

NIEUW AMSTERDAMS PEIL

Stamppot van aardappelen en wortel geteeld op verzilte bodem. Met zeekool, de moeder van alle koolsoorten, en een veganistische braadworst op basis van proteine uit algen. 

 

PROGNOSE: DE VERZILTING VAN DE BODEM EN HET WATER IN HET WESTEN VAN NEDERLAND NEEMT TOE. DAT KOMT DOOR DE EXTREME DROOGTE EN DE ZEER LAGE WATERSTAND OP GROTE RIVIEREN. 

SALADE LOKALE

Een salade gemaakt met ingrediënten enkel afkomstig uit een radius van 7km rondom de plaats van opdienen.

 

PROGNOSE: VOEDING IS GOED VOOR 1/3 VAN ALLE TRANSPORT OVER DE WERELD. DIT LEVERT EEN GROTE BIJDRAGE AAN DE STIJGING VAN DE HOEVEELHEID C02 OP AARDE.  

ONGEWENSTE KOST

Invasieve diersoorten, vergeten groentes & piepers gepoft in onkruidenboter. 

 

PROGNOSE: IN 2050 WORDT HET MET EEN WERELDBEVOLKING VAN 9 MILJARD ONMOGELIJK OM VLEES TE PRODUCEREN EN CONSUMEREN OP DE MANIER HOE WE DAT NU DOEN. 

EETBARE PLASTICSOEP

Een futuristische bouillabaisse met eetbare bioplastic. Voor een realistische representatie van de zee. 

 

PROGNOSE: ONGEVEER 8 MILJOEN TON PLASTIC EINDIGT ELK JAAR IN ONZE OCEANEN. ALS DIT NIET STOPT ZIT ER IN 2050 MEER PLASTIC IN DE ZEE DAN VIS. 

VERLOREN KOST

Een amuse gemaakt van gered eten dat anders verspilt zou zijn.

 

PROGNOSE: IN NEDERLAND VERSPILLEN WE GEMIDDELD 1/4 VAN ONS ETEN. DAT IS 105-152 KG PER CAPITA. 

VOEDSEL FARMACIE

Wonderbessen, miraculeuze mineralen & suikerloze zoetigheid. 

 

PROGNOSE: 48,7% VAN DE NEDERLANDERS HEEFT OVERGEWICHT. DOOR DE EXORBITANTE HOEVEELHEID SUIKER IN ONS VOEDSEL. DAARTEGENOVER STIJGT DE POPULARITEIT VAN ZOGEHETEN SUPERFOODS. 

bottom of page