De Toekomst Van Ons Voedsel Ligt In De Stad

HET FOODTURE COOKIE PROJECT

Het foodture cookies project bestaat uit een reeks ambachtelijke gelukskoekjes gevuld met tegeltjeswijsheden en toekomstvoorspellingen. Elk koekje is via een QR code gekoppeld aan een eigen webpagina boordevol informatie over mogelijk toekomst scenario's van onze voedselindustrie. 

BOERDERIJ

VAN DE TOEKOMST    

INDIA ROSE KLAP

 

In 2050 zal de wereldpopulatie zo’n 9 miljard mensen tellen. Om alle monden te kunnen blijven voeden zal de voedselproductie wereldwijd met 70% omhoog moeten. Als dat niet lukt zullen er grote voedseltekorten ontstaan, waarschijnlijk juist in ontwikkelingslanden waar de bevolkingsgroei ook nog eens het grootst is. Klimaatverandering, de uitputting van onze grondstoffen, een tekort aan water en aan landbouwgrond zal de situatie er niet beter op maken. De voedselverspilling en de consumptie van vlees zullen drastisch moeten worden verminderd. Daarnaast zullen de gewassen moeten worden verbeterd, en de productie worden verduurzaamd. Of dit alles zal lukken kan alleen de tijd ons leren maar gelukkig is de mens een van nature inventief soort en zijn er een tal van oplossingen in de maak.

URBAN FARMING

Urban farming is een term die wordt gebruikt voor elke vorm van voedselproductie die plaats vindt in de stad. Dit kan zijn in de vorm van een stadsboerderij of volkstuin maar ook in de vorm van verticale landbouw of het houden van bijen. Doordat bij deze vorm van landbouw het voedsel zich dichter bij de bewoners van de stad bevindt, wordt de zogeheten ‘ecologische voetprint’ verkleint. Op het dak van het Zuidpark in Amsterdam werd in 2012 een moestuin geplaatst van 3000 m2. De grootste urban farming roof’ van Europa. Er verschijnen wereldwijd steeds meer van zulke daken. Er zijn zelfs instanties zoals, De Dakdokters en Rooftop Revolution, die dag in dag uit bezig zijn met het ombouwen van ongebruikte daken naar daken met plek voor onder andere natuurontwikkeling en voedselproductie. Maar daken zijn niet de enige braakliggende terreinen die geschikt zijn om te gebruiken voor urban farming. De stichting Stadsboeren geeft leegstaande plekken in Amsterdam een tijdelijke invulling door er mobiele moestuinen te plaatsen en de buurtbewoners moestuinworkshops te geven. Bij urban farming draait het namelijk naast het produceren van voedsel ook om het maatschappelijke aspect. Bij veel stadsboerderijen en volkstuinen wordt bijvoorbeeld werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar het kan ook een meer educatieve aard hebben waarbij de consument betrokken wordt bij het maakproces van een product.

Naast het buiten verbouwen van voedsel, kan dit in de stad ook binnen gebeuren. Verticale landbouw is daar een goed voorbeeld van. Bij verticale landbouw groeien verschillende soorten planten in bakken gestapeld boven elkaar. Door gebruik te maken van een slim irrigatiesysteem is er niet veel water nodig. Het licht komt van energiezuinige ledlampen. Het gebruik van dit licht kan zelfs zo worden afgesteld dat het de smaak en de kwaliteit van het voedsel kan beïnvloeden. Doordat alle verschillende factoren optimaal kunnen worden aangepast en men geen last heeft van wisselende weersomstandigheden groeit voedsel hier optimaal. Het Amerikaanse bedrijf AeroFarms heeft in een oude staalfabriek in New Jersey de grootste verticale boerderij van de wereld gebouwd. De technologie die Aerofarms ze gebruiken heet; aeroponics. Hierbij zitten de planten niet in de grond of in water maar hangen ze in de lucht. Rondom de wortels hangt een nevel gevuld met voedingsstoffen voor de planten. Het voedsel groeit niet alleen duurzamer maar ook sneller. Waar een plant zoals bijvoorbeeld sla buiten zo’n 30 tot 35 dagen nodig heeft om te groeien, zal diezelfde krop sla in een aeroponics systeem binnen 12-16 dagen zijn uitgegroeid.

AQUAPONICS

Aquaponics, het klinkt dan misschien wel als een hypermoderne vorm van water aerobics maar het heeft echter weinig met sporten van doen. Aquaponics is een circulaire methode om voedsel te verbouwen, die planten en vissen samen laten leven en groeien. Het is een vorm van hydroponics; het telen van planten zonder gebruik te maken van aarde. Bij aquaponics gebruikt men micro-organismen en insecten om de plas van de vissen om te zetten in mest voor de planten. De planten filteren op hun beurt het water voor de vissen. Het is een duurzame vorm van voedsel verbouwen waarbij relatief weinig water en ruimte nodig is, het is daardoor goed geschikt als vorm van urban-farming of om binnenshuis te praktiseren. De methode die wordt gebruikt bij aquaponics is niet helemaal nieuw. Het is een methode die veelal voorkomt in Azië. In China, Indonesië en Thailand is het al lange tijd gebruikelijk om vissen te kweken in rijstvelden, deze staan tijdens het verbouwen van de rijst namelijk voortdurend onder water. Ook de Azteken maakte - reeds rondom het jaar 1000 - al gebruik van een soortgelijke methode. Ze groeiden hun planten op rieten vloten in het water. De wortels van de planten baande zich door de vloten heen een weg het water in. Het aquaponics-systeem verschilt enkel in hoe de methode wordt toegepast van de vorige systemen.

Een aquaponics-systeem bestaat uit een aquarium en een groeibed. In het groeibed leven planten op een laag hydrokorrels. Met een eb- en vloedsysteem, ook wel een bell-siphon of autosifon genoemd, wordt het groeibed bevochtigd met water uit het aquarium. De micro-organismen en insecten tussen de hydrokorrels werken als een filter: zij maken het water schoon dat vervolgens via een afwateringsysteem terugspoelt naar het aquarium. Het duurt even voordat het ecosysteem in balans is en zelfs wanneer alles werkt moet je nog steeds het systeem goed in de gaten houden.

Bovendien is het belangrijk dat de vissen- en plantensoorten die je uitkiest goed groeien bij dezelfde temperaturen en pH-waarden. Over het algemeen geldt dat planten zoals sla en kruiden goed gedijen in een aquaponics systeem. Als je de vissen niet als consumptie wilt gebruiken, kun je meervallen, koikarpers of goudvissen gebruiken. Als je liever wel ook iets uit je aquarium op je bord hebt, dan zijn de Tilapia, garnalen of rivierkreeftjes een goede keuze.

HOE MAAK IK EEN INDOOR AQUAPONICS SYSTEEM?

1. Je start met het zoeken naar of het aanschaffen van een open frame waar twee plastic bakken in passen. Een plasticbak met een inhoud van circa 50 liter voor het aquarium. En een kleinere plasticbak met een inhoud van circa 25 liter voor het groeibed.

LET OP: Zorg ervoor dat het een open frame is.
TIP: Het Argot Systeem van Ikea leent zich goed als frame.

2. Boor een gat in de bodem van het groeibed. Zorg ervoor dat het gat groot genoeg is zodat de buitendraad aansluiting hier nauwsluitend in past.

3. Steek de buitendraad aansluiting door het gat met een rubber ring ertussen. Schroef de binnendraad aansluiting vast tevens met rubber ring ertussen. Sluit als laatst het verloopstuk aan op de buitendraad aansluiting.

LET OP: Mocht het systeem op deze manier nog niet waterdicht zijn, kan je siliconenkit gebruiken rondom de aansluiting.

LET OP: Dit deel heet de standpijp en deze zorgt ervoor dat het water uit het groeibed weg kan stromen. Het is belangrijk dat de standpijp niet hoger uitsteekt dan 2-3cm onder de bovenrand van het groeibed.

4. Over de standpijp ga je nu een auto sifon plaatsen. In de volgende 2 stappen wordt uitgelegd hoe je er zelf een maakt, maar ze zijn ook via het internet te verkrijgen.

5. Het eerste deel van de autosifon moet een diameter hebben die groot genoeg is, dat deze ruim om de standpijp heen past. In de onderste rand van 2-3 cm van de pijp moeten gaatjes worden geboord met een diameter van circa 0,5 cm. Op dit onderdeel plaats je een luchtdichte dop.

6. Het tweede deel van de auto sifon moet een diameter hebben die groot genoeg is, dat deze ruim om het eerste deel heen past. In de gehele pijp kunnen gaatjes worden geboord met een diameter van circa 0,7 cm. Op dit onderdeel plaats je een luchtdichte dop.

7. Plaats het kleine deel van de autosifon over de standpijp. Bevestig het met siliconenkit. Plaats daarna het grote deel van de auto sifon over het kleine deel heen. Bevestig ook dit onderdeel met siliconenkit.

8. Plaats het pompsysteem met de kogelkraan. Gebruik een 600 lph (liter per uur) elektrische dompelpomp. Deze wordt in de hoek van het aquarium geplaatst en zal het water richting het groeibed pompen. Het water zal hierdoor stromen en in de tegenovergestelde hoek, het groeibed weer uitstromen.

9. Sluit de buizen en kogelkraan aan op de dompelpomp. De kogelkraan zorgt ervoor dat je zelf de controle hebt over de hoeveelheid water die richting het groeibed gepompt wordt.

10. Wanneer alle siliconenkit is opgedroogd en ingehard, is het tijd voor een testronde. Je kunt wat water toevoegen aan het aquarium om te zien of het systeem werkt.

11. Werkt het systeem, vul dan het groeibed met hydrokorrels of een soortgelijk materiaal.

LET OP: Het materiaal mag geen giftige stoffen afgeven en moet in staat zijn het water

door te kunnen later stromen.

12. Als dit klaar is kun je beginnen met het plaatsen van planten en het toevoegen van een paar kleine vissen.

13. Nu is het belangrijk dat het systeem in een goede balans raakt en jij je verder inleest op aquaponics.

TIPS:

Zorg ervoor dat er voldoende zuurstof in het water zit.

Zorg ervoor dat het water een redelijk neutrale en stabiele zuurgraad heeft.

Zorg ervoor dat de watertemperatuur tussen de 20 en 30 graden ligt.

Zorg ervoor dat er voldoende nitraat in het water zit voor je de vissen erbij doet (meestal duurt dat een paar weken).

©2018 INDIA ROSE KLAP | INFO@INDIAROSEKLAP.COM | (+31) (0) 683252849

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle