top of page

PUUR, CHOCOLADE.

In de wereld van de chocolade zijn er twee grote problemen. Enerzijds is het zo dat de gezondheidsclaims die aan de chocolade worden gegeven niet kloppen. Anderzijds wordt er nog altijd gebruik gemaakt van kinderarbeid. Vandaar dat het tijd is voor een echt pure chocolade, een die je echt gelukkig maakt en niet liegt over zijn herkomst. Dus bij deze de presentatie van de twee chocoladen van PUUR, CHOCOLADE.: Een praline met de bittere nasmaak van kinderarbeid en een slaafvrije reep die je gerust met een korreltje zout kunt nemen.

De pralines met de bittere nasmaak van kinderarbeid zitten met z'n zevenen in een doosje. Een praline per dag. Het doosje zelf is gemaakt van cacao papier. Dit papier wordt gemaakt van de schillen van cacaobonen. Zo wordt het restmateriaal alsnog verwerkt in het eindproduct. 

De pralines zelf hebben de vorm van een kubus. Het is echter niet zomaar een kubus. Deze kubussen zijn ontworpen door Thomas Willemen. Thomas heeft 6538x geprobeerd de perfecte kubus na te bootsen van klei, in dit doosje vindt u zeven van zulke pogingen omgegoten in chocolade. De chocolade die is gebruikt als basis van de pralines en de reep is de chocolade van Tony Chocolonely

Anker 1
Anker 2
CHOCOLADE & GELUK

We eten bijna vijf kilo per persoon per jaar in Nederland. Ze zeggen dat we er gelukkig van worden maar is dat wel zo? Rob Markus, Hoogleraar Neuropsychologie, verteld dat het niet de stofjes zijn die in de chocolade zitten die ons gelukkig of blij maken maar dat dit gevoel wat wij ervaren eerder komt door de prettige gewaarwording die de chocolade veroorzaakt in de mond. Er is veel onderzoek gedaan internationaal en nationaal naar alle stofjes die in chocolade zitten en de effecten die deze stofjes hebben op ons brein. Zo is er bijvoorbeeld het stofje tryptofaan aanwezig in chocolade, dit stofje verhoogt het level serotonine in ons brein. En een verhoging van de hoeveelheid serotonine heeft een positieve invloed op onze stemming. Maar er zit uiteindelijk veel te weinig van de desbetreffende stofjes in de chocolade om deze hun werking te laten doen. Er zit bijvoorbeeld in een tomaat vaak een even grote dosis tryptofaan als in chocolade. Dus los van dat we blij worden omdat het lekker is, worden we er niet gelukkig van. Althans dat geldt voor de normale chocolade. 

 

PUUR, CHOCOLADE. echter is een type chocolade die ons wel gelukkig zou kunnen maken. PUUR, CHOCOLADE. bevat namelijk bacteriestammen, ofwel probiotica. Deze probiotica zorgen ervoor dat, mits je elke dag een stukje van de chocolade eet, je darmflora zal verbeteren. Ook kunnen de probiotica de darmwand versterken, waardoor die minder doorlaatbaar is. Een doorlaatbare darmwand kan leiden tot ontstekingen elders in het lichaam, onder meer in de hersenen, met depressieve symptomen tot gevolg. Als laatste wordt ook in de darmen de stof serotonine aangemaakt, de probiotica kunnen bijdragen aan een verhoogde aanmaak daarvan. Zo zorgen de probiotica voor een betere gemoedstoestand. 

Anker 3
CHOCOLADE & PRODUCTIE
In de chocolade industrie werken veel mensen, vaak ook kinderen, die gedwongen worden tot werken op cacaoplantages, daarvoor niet betaald krijgen en niet weg mogen gaan als ze dat willen. Een probleem dat mede wordt veroorzaakt doordat wij hier te weinig voor onze chocolade betalen. Dat probleem wilden bijvoorbeeld de makers van Tony Chocolonely aanpakken. Ze hebben wel degelijk grote stappen weten te zetten in dit proces, maar zijn er helaas niet in geslaagd de markt volledig slaafvrij of kinderarbeidvrij te krijgen. 
Het is jammer dat het Tony Chocolonely tot dusver niet is gelukt maar dit is niet iets wat we hen kwalijk kunnen nemen, wat we hen wel kwalijk kunnen nemen is dat ze nog altijd ontraceerbare cacaobonen gebruiken voor de cacaoboter in de witte chocoladereep. Daarmee maken zij hun pretenties niet waar. PUUR, CHOCOLADE. is eerlijk over haar herkomst en probeert de consument open te vertellen wat hij of zij in de mond stopt. 
* Eind 2016 bracht Tony Chocolonely de witte reep op de markt met traceerbare fairtrade cacaobonen. 
bottom of page