top of page

Nieuw Amsterdams Peil

Schermafbeelding 2020-03-16 om 12.17.52.

Het Normaal Amsterdams Peil (meestal afgekort tot NAP) is de referentiehoogte ofwel peil waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Het NAP staat sinds 1891 voor Normaal Amsterdams Peil. Het is ontstaan uit het Amsterdams Peil (AP), een van de vele lokale en regionale peilen die Nederland vóór de twintigste eeuw kende. In de toekomst zullen wij een Nieuw Amsterdams Peil kennen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en valt er steeds meer neerslag. Voor een land als Nederland, dat voor 25% onder NAP ligt, kan dit grote problemen opleveren. Er wordt dan ook hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Nederland, ook in de toekomst, goed beschermd is tegen water. Hiervoor zijn innovatieve oplossingen nodig. 

Doordat het klimaat wereldwijd verandert, en de poolkappen smelten, stijgt de zeespiegel. Wij zijn in Nederland gewend de zee buiten de deur te kunnen houden maar dat is op den duur niet meer haalbaar. Onze relatie met de zee zal veranderen en dat zal ook terug te zien zijn op ons bord.  De 'Nieuw Amsterdams Peil' amuses geven een voorproefje van wat wij te eten krijgen wanneer Nederland onder water stroomt. 

Door drogere zomers komt er minder zoet water ons land binnen en daarnaast hebben grote delen van Nederland last van bodemdaling. Het gevolg van dit alles is dat Nederland in 2030 circa 125.000 hectare aan verzilte grond zal hebben. Dit betekent dat het zoutpercentage in de bodem aanzienlijk toeneemt waardoor reguliere landbouw niet meer mogelijk is. Voor veel van de gangbare landbouwgewassen is het zoutgehalte in de grond te hoog. “Slechts één procent van de plantensoorten is van nature zouttolerant. Maar je kunt gewassen met precisielandbouw wel leren omgaan met hogere zoutconcentraties. Dat is precies wat ze doen bij de Salt Farm Foundation op Texel. Dit doen ze met behulp van irrigatiesystemen met verschillende zoutpercentages en goedaardige bodemschimmels en bodembacteriën. Om een voorproefje te geven van wat zilte landbouw te bieden heeft maak ik stamppot van piepers en andere gewassen van de Salt Farm Foundation.

 

Naast de zilte landbouw kan een nieuwe relatie met water ook iets anders betekenen: namelijk alternatieve eiwitbronnen uit bijvoorbeeld algen en wieren.   De wereldbevolking en de vraag naar vlees of eiwitvervangers zal in de komende jaren enkel stijgen. De ontwikkeling van nieuwe, duurzame eiwitproductiesystemen is daarom van groot belang. Algen zouden daarin een belangrijke rol kunnen spelen. Ze zijn supergezond en groeien het snelst van alle planten. Ze bestaan voor ongeveer 40% uit plantaardige eiwitten en zijn rijk aan bijvoorbeeld omega 3. Kortom, algen zijn een supergewas. Momenteel zijn de eerste machines in productie waarmee algen volledig gescheiden kunnen worden in eiwitten, proteïne, sporen, omega 3-olie, pigment en biodiesel. 

Bij de 'Nieuw Amsterdams Peil' amuses zit daarom een veganistische braadworst die is gemaakt op basis van algen-eiwitten. 
 

RECEPT 4 PERSONEN

De hutspot
750 gram aardappels van verzilte bodem
750 gram wortels van verzilte bodem
2 grote uien van verzilte bodem
50 gram palmolievrije margarine
50 milliliter havermelk
snufje zout en peper
20 gram zeekoolscheuten

4 algenbraadworstjes

De jus
4 takjes tijm
een snufje zout en peper
1 knoflookteen
1 sjalotten, fijngehakt
150 gram gesneden, gemengde paddenstoelen
300 milliliter groentebouillon
scheutje rode port
scheutje olie
schillen van de wortels en de uien

1. Was de aardappelen en schil de wortels (bewaar de schillen voor de jus!). Kook ze ongeveer 25 minuten, totdat je gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken. Stamp de wortels en de aardappelen. 

 

2. Snijd de uien fijn en bak ze ongeveer drie minuten in de palmolievrije margarine. Zet het vuur uit en giet de havermelk erbij. Roer het geheel door. Giet het uienmengsel bij de hutspot, en prak het erdoor. Breng op smaak met peper en zout en garneer met de zeekoolscheuten. 


3. Verhit een scheutje olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak ongeveer vijf minuten, tot ze zacht zijn. Voeg de gehakte, gemengde paddenstoelen toe en bak twee tot drie minuten om ze zacht te maken.

4. Roer de bouillon, tijm en zout en peper naar smaak erdoor. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat vijf minuten sudderen. Schep het mengsel in de blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa.

5. Bak de worstjes. Serveer de hutspot met de jus, de zeekoolscheuten en worst.

bottom of page