Nieuw Amsterdams Peil

Het Normaal Amsterdams Peil (meestal afgekort tot NAP) is de referentiehoogte ofwel peil waaraan hoogtemetingen in Nederland worden gerelateerd. Het NAP staat sinds 1891 voor Normaal Amsterdams Peil. Het is ontstaan uit het Amsterdams Peil (AP), een van de vele lokale en regionale peilen die Nederland vóór de twintigste eeuw kende. In de toekomst zullen wij een Nieuw Amsterdams Peil kennen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en valt er steeds meer neerslag. Voor een land als Nederland, dat voor 25% onder NAP ligt, kan dit grote problemen opleveren. Er wordt dan ook hard gewerkt om ervoor te zorgen dat Nederland, ook in de toekomst, goed beschermd is tegen water. Hiervoor zijn innovatieve oplossingen nodig. 

Doordat het klimaat wereldwijd verandert, en de poolkappen smelten, stijgt de zeespiegel. Wij zijn in Nederland gewend de zee buiten de deur te kunnen houden maar dat is op den duur niet meer haalbaar. Onze relatie met de zee zal veranderen en dat zal ook terug te zien zijn op ons bord.  De 'Nieuw Amsterdams Peil' amuses geven een voorproefje van wat wij te eten krijgen wanneer Nederland onder water stroomt. 

Door drogere zomers komt er minder zoet water ons land binnen en daarnaast hebben grote delen van Nederland last van bodemdaling. Het gevolg van dit alles is dat Nederland in 2030 circa 125.000 hectare aan verzilte grond zal hebben. Dit betekent dat het zoutpercentage in de bodem aanzienlijk toeneemt waardoor reguliere landbouw niet meer mogelijk is. Voor veel van de gangbare landbouwgewassen is het zoutgehalte in de grond te hoog. “Slechts één procent van de plantensoorten is van nature zouttolerant. Maar je kunt gewassen met precisielandbouw wel leren omgaan met hogere zoutconcentraties. Dat is precies wat ze doen bij de Salt Farm Foundation op Texel. Dit doen ze met behulp van irrigatiesystemen met verschillende zoutpercentages en goedaardige bodemschimmels en bodembacteriën. Om een voorproefje te geven van wat zilte landbouw te bieden heeft maak ik stamppot van piepers en andere gewassen van de Salt Farm Foundation.

 

Naast de zilte landbouw kan een nieuwe relatie met water ook iets anders betekenen: namelijk alternatieve eiwitbronnen uit bijvoorbeeld algen en wieren.   De wereldbevolking en de vraag naar vlees of eiwitvervangers zal in de komende jaren enkel stijgen. De ontwikkeling van nieuwe, duurzame eiwitproductiesystemen is daarom van groot belang. Algen zouden daarin een belangrijke rol kunnen spelen. Ze zijn supergezond en groeien het snelst van alle planten. Ze bestaan voor ongeveer 40% uit plantaardige eiwitten en zijn rijk aan bijvoorbeeld omega 3. Kortom, algen zijn een supergewas. Momenteel zijn de eerste machines in productie waarmee algen volledig gescheiden kunnen worden in eiwitten, proteïne, sporen, omega 3-olie, pigment en biodiesel. 

Bij de 'Nieuw Amsterdams Peil' amuses zit daarom een veganistische braadworst die is gemaakt op basis van algen-eiwitten. 
 

©2018 INDIA ROSE KLAP | INFO@INDIAROSEKLAP.COM | (+31) (0) 683252849

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle