Lieve Eva,

is een oproep aan de mens om ons eigen handboek te schrijven en blijven herschrijven ter creatie van een duurzaam en beter klimaat op onze blauwe bol. 

Deze zomer op Pampus eiland in samenwerking met haar bezoekers schreven we het eerste deel:

Het Boekdeel Der Spijzen. 

 

Met onder andere: nieuwe gedragscodes, onderzoek naar de flora en fauna van Pampus, tips en recepten.

Opdat een ieder er de vruchten van kan plukken. 

Het werk heeft de vorm aangenomen van een installatie. Het eerste onderdeel daarvan is de bovenstaande afbeelding met daaronder een brief gericht aan Eva (en jou).

"Lieve Eva,

Toen God je had verboden de vrucht te plukken van de boom der kennis van goed en kwaad, was jij dapper genoeg om het wel te doen. Jij begreep dat het ons recht was en wellicht zelfs onze plicht die kennis te beproeven.

Nu is de beurt aan ons. De appels zijn rijp."

Het publiek kan hierna doorwandelen naar twee bomen.

De eerste boom die ze tegenkomen is de boom des levens. Deze heeft God volgens de Bijbelse traditie in de Hof van Eden, oftewel het paradijs, geplant. De vruchten van deze boom verschaffen het eeuwige leven.

De tweede boom die ze tegenkomen is de boom der kennis van goed en kwaad. Deze staat ook in de Hof van Eden. De vruchten van deze boom geven kennis over dat wat goed is en dat wat kwaad is.

Bij de tweede boom wordt het publiek verleid een appel te plukken. 

Aan de appels hangen kaartjes met verzen eraan. Deze verzen gaan over ons voedselsysteem. Na het lezen van het kaartje kan het publiek doorwandelen naar een stemkist. 

Daar worden ze uitgenodigd het vers te beoordelen door het in een van de vijf gleuven achter te laten;

Des te groener de appel, des te beter voor de wereld.

Naast de appelkast vormde zich gedurende de expositie een handboek geïnspireerd op de feedback van het publiek, dat ons kan gidsen richting een mooier voedselsysteem. Ter afsluiting van het project is het handboek per post verzonden naar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; Carola Schouten. 

HET KLIMAATMUSEUM

Het Klimaatmuseum is een pop-up museum over de grootste uitdaging van dit moment: klimaatverandering. Samen met kunstenaars en een groot en divers publiek geeft Het Klimaatmuseum een cultureel-artistiek antwoord op de klimaatcrisis.

 

Meer weten over het klimaatmuseum?

In 2020 ging Het Klimaatmuseum voor Pampus! Ik was met drie andere kunstenaars uitgenodigd om nieuw werk over klimaat te creëren en exposeren op Forteiland Pampus. Daarbij lieten wij ons inspireren door het eiland en de bezoekers.

Op zondag 9 en zondag 16 augustus gaf ik workshops. Op 9 augustus een wildplukwandeling. Op 16 augustus hield ik een proeverij van de recepten uit het handboek.

v.l.n.r. Luke Conroy, Anne Fehres, India Rose, Kent Chan.

De vlag van het Klimaatmuseum wordt gehesen. 

Het publiek werkt interactief mee aan het project.

Op wildpluk expeditie door de Tuin van Eden. 

In gesprek met Tom van de Beek tijdens een meet-up.

Drukte bij de boom der kennis van goed en kwaad. 

Uitleg geven over het project op afstand. 

In gesprek over de eindresultaten. 

Het publiek tussen de appeltjes. 

©2018 INDIA ROSE KLAP | INDIAKLAP@LIVE.NL | (+31) (0) 683252849

  • Instagram - White Circle
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now