top of page

DE EETBARE 

PLASTICSOEP

In de oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic-afval; afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook deeltjes die achterblijven na het wassen van synthetische kleding of microplastics in cosmetische artikelen. Ongeveer  8  miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceanen terecht.  Als dit niet stopt is er in 2050  meer plastic in zee dan vis.

 

Om  dit  probleem aan   de  kaak   te stellen  heeft India  Rose   een   recept opgesteld  voor een consumeerbare interventie; een futuristische bouillabaisse; de eetbare plasticsoep.   Het  recept staat gedrukt  op  een bioplastic tas  gemaakt van  cassave  zetmeel,  deze   is    volledig biologisch  afbreekbaar en lost op in warm water.  In de soep kan men de tas dan ook verwerken als garnering.

Alle winst die wordt behaald met dit project zal naar goede doelen gaan die zich in binnen- en buitenland inzetten de plastic-vervuiling aan te pakken. 

India Rose maakt haar eetbare plasticsoep zowel in vis variant als vegan. Om de vis variant zo duurzaam en lekker mogelijk te serveren maakt ze gebruik van de reststromen van de visproductie; ze maakt de soep met de visafsnijdsels, koppen en staarten. Deze delen van de vis worden meestal weggegooid maar geven juist vaak ook de meeste smaak af. 

LET OP! De eetbare plasticsoep is een kunstproject en speculatief ontwerp! Elke vorm van participatie aan dit project is op eigen risico. 

De Eetbare Plasticsoep.jpg

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE BOUILLABAISSE

Anker 1
Anker 2

Soep bereiden is iets van alle tijden. Eeuwen geleden werd de ijzeren soeppot al boven het vuur gehangen of te vuur gezet. In de pot werd in ziedend water al datgene gedaan wat voorhanden was: producten van het land, van de jacht, later van de slacht en uit de tuin.. wat zout... wat kruiden... en dat alles tezamen kookte en pruttelde, soms kort, soms lang, tot de heerlijkste geuren opstegen...

Veel soepen zijn van bouillon gemaakt. Bouillon is een geurig aftreksel van vlees of van beenderen of van beide, van wild of gevogelte, of van vis, of van groente. Bouillon is niet heel voedzaam maar werkt als eerder als een genotmiddel. Het wekt de eetlust op en geeft extra smaak aan een soep. 

 

Onder de soepen, staat de vissoep hoog in het vaandel. Er bestaan vele vissoepen maar de Franse bouillabaisse is misschien wel de allerbekendste. De 'echte' komt uit Marseille. Maar is het mogelijk om over de 'echte' te spreken? Ook in Marseille verschillen de bouillabaisses van huisvrouw tot huisvrouw, van restaurant tot restaurant en van dag tot dag.  

Het woord bouillabaisse komt van een samenvoeging van de werkwoorden: bouillir (koken) en abaisser (verlagen), wat wil zeggen dat de bouillabaisse ook meer een bereidingsmethode inhoudt dan een vaststaand recept. 

 

De bouillabaisse was oorspronkelijk een vissersgerecht, klaargemaakt op het strand, na terugkeer van de vangst. In een ketel gevuld met zeewater kookten de vissers alle visjes die ze niet konden verkopen, omdat deze kapot, te klein of simpelweg niet de juiste vis waren. Daarnaast voegde men ook wat schaal- en schelpdieren, lokaal voorhanden zijnde groente en kruiden toe.

 

Plastic is schadelijk voor de zee en haar inwoners maar een nieuw soort bio-plastic zou een oplossing kunnen bieden. Bijvoorbeeld met tassen die worden gemaakt van de cassave wortel, deze zijn biologisch afbreekbaar, recycleerbaar en worden zacht in koud water en worden op natuurlijke wijze omgezet in kooldioxide, water en biomassa binnen enkele maanden. Wanneer ze in warm water volledig opgelost zijn, zijn ze veilig genoeg om te consumeren voor de bewoners van onze aarde. 

De Eetbare Plasticsoep 4.jpg

RECEPTUUR & TIPS

1. BRENG HET WATER AAN DE KOOK EN VOEG HIER HET ZOUT EN HET LAURIERBLAD AAN TOE.

 

2. VOEG HET GROEN VAN DE PREI, DE GROF GESNEDEN TOMAAT, DE STELEN EN DE ONDERKANT VAN DE VENKEL TOE AAN HET WATER. SCHIL DE WORTEL EN DE KNOLSELDERIJ, VOEG DE SCHILLEN TOE AAN HET WATER. 

3. VOEG DE VIS TOE AAN HET WATER. LAAT HET 20 MINUTEN INKOKEN OP LAAG VUUR. 

4. SNIJD DE KNOLSELDERIJ, HET WIT VAN DE PREI, DE WORTEL, UI EN VENKEL IN BLOKJES VAN 1 BIJ 1 CM. KNEUS DE KNOFLOOK, FRUIT DIT ALLES TEZAMEN IN EEN SCHEUT OLIE. VOEG DE WIJN TOE EN LAAT HET DOORSUDDEREN OP LAAG VUUR. 

5. GIET HET WATER, DOOR EEN ZEEF, OVER IN DE PAN MET WIJN EN GROENTEN. HAAL DE VIS UIT DE ZEEF EN ONTDOE HET VAN GRAAT, KOP EN STAART. VOEG DE VIS, SCHAAL EN/OF SCHELPDIEREN TOE AAN DE SOEP EN KOOK 5-7 MINUTEN OP MIDDELHOOG VUUR.

6. SERVEER DE SOEP MET EEN HANDJE FIJNGEHAKTE PETERSELIE EN VOEG ALS LAATST DE EETBARE PLASTICSOEPTAS TOE ALS GARNERING EN BINDMIDDEL. 

TIP: KIES VOOR VIS, SCHAAL EN/OF SCHELPDIER DIE LOKAAL VOORHANDEN ZIJN. ZORG VOOR EEN VARIATIE TUSSEN STEVIGE EN ZACHTE SOORTEN EN VERMIJD VETTE VIS. 

TIP: MAAK GEBRUIK VAN VISAFSNIJDSELS, KOPPEN & GRATEN. DEZE GEVEN DE MEESTE SMAAK AF EN WORDEN ANDERS VAAK WEGGEGOOID.

TIP: SERVEER MET EEN BROODJE EN ROUILLE OF (ON)KRUIDENBOTER. 

TIP: DE GROENTEN EN KRUIDEN KAN MEN VERVANGEN MET EEN LOKAAL ALTERNATIEF.

TIP: DE GROENTEN EN KRUIDEN KAN MEN VERVANGEN MET DIE UIT DE MOESTUIN VAN HET UTOPISCH HANDBOEK. 

DE EETBARE PLASTIC SOEP IN DE PERS

Soep bij Morris & Bella
Soep bij Morris & Bella

press to zoom
Soep bij Bombarie
Soep bij Bombarie

press to zoom
Presentatie in Berlijn
Presentatie in Berlijn

press to zoom
Soep bij Morris & Bella
Soep bij Morris & Bella

press to zoom
1/7
bottom of page